Tänk om vårat sinne fungerar som en snöglob?

10 december, 2020 | Psykisk och fysisk hälsa

Vad ska vi göra för att få en snöglob att stilla sig och se det klara som finns där?

Vi vänder och skakar om den så alla snöflingor far runt och det blir grumligt. När vi låter den vara och väntar så faller alla snöflingor ner och den stillar sig av sig själv och vi kan se det klara innehållet i globen. Det är precis det som händer i vårat huvud och så som vi fungerar. Vi känner det vi tänker och det ändras hela tiden utan vår inblandning. När vi låter alla tankar och känslor vara som de är även fast det är rörigt och obehagligt då stillar det sig av sig självt och vi är tillbaka till sinnesro, välmående och tydligare klarhet.

När vi känner oss stressade, irriterade, osäker, det är tungt, en slags kamp, kroppen känns spänd då visar det oss att vi är för mycket i huvudet. Då kan vi ha fastnat i åsikter, värderingar, historier, rädslor, föreställningar om det yttre så som julen, kroppen, corona, relationer, familj, arbete och ekonomi. Vi missförstår meningen med känslan, att det är viktigt och på allvar och att det är det yttre som gör att vi mår som vi gör. Vi vill hitta orsaker och lösningar till det som inte känns bra för att inte uppleva samma igen. Det är då vi vänder på snögloben igen och vi vill reda ut eller döva snöflingorna (tankar, känslor,upplevelsen) och vi kommer tillbaka till det som inte känns bra igen.

Ett missförstånd är när vi har en tung, orolig och obehaglig känsla så tror vi att den är meningsfull och behöver redas ut när den i själva fallet är en alarm klocka till att vi tror på något som inte är sant och därför inte behöver göras något åt. Vi låter det vara när vi mer och mer börjar förstå feedbacken från känslan och då stillar sinnet sig av sig självt och kroppen slappnar av . Vår sinnesro, klarhet och visdom träder fram som bara varit skymd och därifrån visar det sig med en kärleksfull tydlighet om det ska sägas eller göras något eller bara vara i livet. Vår visdom visar oss när vi känner oss tung, förvirrad eller är i ett ifrågasättande att vi tror på något som inte är sant.

Förståelsen säger inte vad du ska göra den hjälper till att förstå visdomen, tanken, känslan och kroppen på bästa sätt och ”använda” dem på bästa sätt och inte gå emot ditt naturliga system.

Yttre omständigheter kan inte få ditt sinne att bli uppstressat. Det är en tanke som dyker upp i varje ögonblick som du inte har kontroll över OM det yttre som gör dig stressad, orolig eller osäker och det hoppfulla är att det ändras hela tiden.

Vad är en tanke egentligen?

En energi som flödar igenom oss till vårt medvetande och vi upplever livet med hjälp av alla våra sinnen vilket kan vara alltifrån njutbart, neutralt till obehagligt. Alla våra tankar, känslor och upplevelser som kommer till liv skapas inifrån oss. Det händer saker utanför oss och vi ser det men upplevelsen vi får av det skapas inifrån oss som vi inte har någon kontroll över. Att försöka ändra på våra tankar, känslor eller upplevelser tar bara energi av oss och skulle det vara meningen att vi ska förändra och göra något åt våra tankar,känslor och upplevelser då skulle vi väl alla redan ha gjort det och psykisk ohälsa skulle ha minskat men den ökar som en löpeld .

Vi har vår berättar röst i huvudet hela tiden som har massor av åsikter, värderingar och dömanden om det mesta i livet. Vi är inte berättarrösten i vårt huvud. Det är så vårt sinne fungerar och när vi ser mer av det så kan det få tjattra på och vi får en tydligare bild av vem vi egentligen är ”under” allt rösten babblar om. När vi tror på allt och identifierar oss med vad som hela tiden ”sägs” i vårt huvud då blir det ganska tungt och vi blir begränsade i livet.

De oskyldiga Missförstånden som sker:

  • hur vi tror vi fungerar mentalt och att vi får tankar och känslor från det som sker utanför oss
  • varifrån våra känslor och upplevelser kommer
  • att vi inte förstår att tjattret/berättar rösten i huvudet inte handlar om oss och inte är personligt.
  • vi förstår inte att sinnet stillar sig självt
  • vi tror att vi behöver göra något för att stilla sinnet (snögloben) med ex. metoder, tekniker, strikta rutiner och planer, reda ut, hitta orsaken så vi kan förändra något i de yttre omständigheterna, hos oss själva eller andra
  • vi identifierar oss med våra egna tankar, känslor och beteenden och om andras tankar om oss
  • vi vet inte hur underbart kloka, fria och kreativa vi är. Vi tror att vi behöver jobba med oss själva för att få bättre självkänsla och självförtroende

Det kommer inte färdiga tankar och känslor från våra yttre omständigheter. Det är en tanke som dyker upp inifrån oss OM det yttre, oss själv och andra som vi upplever. Det behövs alltså en tanke för att vi ska få uppleva något. Därav ser, hör och känner vi så olika.

Vems verklighet är sann?

Vi värderar det mesta med bra/dåligt, rätt/fel, skönt/jobbigt och sunt/osunt detta skapar onödiga konflikter i oss och mellan oss vilket också är naturligt och mänskligt. När förståelsen sjunker in mer och mer får vi lättare att vara i livet och möta det som är nu.

Tänk om vårat sinne fungerar precis som en snöglob? Vi låter det vara, vi väntar och klarheten träder fram.

”If the only thing people learned was not to be afraid of their experience, that alone would change the world” -Sidney Banks